ایمنی فرآیند و مدیریت ریسک

آنالیز مخاطرات فرآیندی

يکي از مراحل مهم در مدیریت ريسك واحدهاي فرآيندي، شناسايي مخاطرات احتمالي موجود در آن است که روز به روز با توجه به پيشرفت صنايع و تکنولوژي بر اهميت آن افزوده شده و حجم فعاليت هاي مربوط به آن گسترش پيدا مي کند. دليل این اهمیت نيز اين است که اگر مخاطرات موجود در واحد هاي فرآيندي تشخيص داده نشوند نمي‌توان به فكر کنترل یا دوري گزيدن از آنها بود و در ضمن مقدمات لازم براي انجام يک ارزيابي ريسک مطلوب نيز فراهم نخواهد شد.

زیر شاخه ها:

ایمنی حریق

اثربخشي سیستم های ایمنی در درجه اول به میزان عملكرد سیتم‌های اعلان و اطفاء حریق در راستاي پيشگيري از بروز شرايط اضطراري و در پي آن نحوه مقابله با حوادث بستگي دارد. استقرار تجهيزات و سيستم‌هاي ايمني وآتش نشاني و اطمينان از صحت عملكرد آنها جهت اطلاع رساني، كنترل و مهار حادثه و نيز انجام عمليات امداد و نجات از ضروريات واحدهای صنعتی است.

زیر شاخه ها:

مدیریت ریسک

مديريت ريسک، فرآيندي ديناميک بوده و بيانگر شناسايي، ارزيابي و کنترل اقتصادي انواع ريسک ها مي باشد. به منظور برقراري يک نظام مدون مديريت ريسک در سازمان ابتدا لازم است قلمرو و گستردگي مطالعه ريسک مشخص شود تا اطلاعات متناسب با آن جمع آوري گردد. هر چه کيفيت اطلاعات بهتر باشد نتايج حاصله از مديريت ريسک با واقعيت همخواني بيشتري خواهد داشت.

زیر شاخه ها:

ممیزی فرآیند و تجزیه تحلیل حوادث

امروزه مبنا و اساس بسیاری از تمهیدات پیشگیری از حوادث ناشی از کار براساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل حوادث اتفاق افتاده در گذشته، در نظر گرفته می شود. به بیانی دیگر، نگاه موشکافانه به حوادث اتفاق افتاده در گذشته و تحلیل های مهندسی رویدادهای منجر به حوادث می تواند علل و عوامل وقوع حادثه را با دقت و اطمینان بالا برای کارشناسان و مدیران واحدهای صنعتی کشف و نمایان نماید. در طول تاریخ صنعت، نگاه های تحلیل گرا به حوادث اتفاق افتاده منجر به شکل گیری روش ها و مدل های متنوعی شده است که براساس آنها مدیران قادر به تصمیم گیری هایی بودند که تکرار پذیری حوادث را به حداقل رسانده اند.

زیر شاخه ها:

مدیریت ایمنی فرآیند

سوابق حوادث در واحدهای صنعتی شامل، صنایع نفت و گاز و خساراتی که به بار آورده اند، ضرورت شناسایی این مخاطرات و بکارگیری ابزارهای کنترلی و حفاظتی را مشخصا روشن مینماید. هر چقدر تکنولوژی پیشرفت می کند، احتمال وقوع حوادث نیز بیشتر می شود، لذا برای کنترل آن ها نیاز به یک سیستم مدیریت ایمنی جامع می باشد. استقرار سیستم مدیریت ایمنی فرآیند (PSM) بر پایه ی مطالعات تحلیل شکاف (GAP)، یک پاسخ به نیاز روزافزون صنایع در جهت افزایش سطح ایمنی و کاهش رخداد حوادث می باشد. استقرار این سیستم، تفکری سیستماتیک مبتنی بر نقش و نگرش ایمنی به صورت یکپارچه، مزایای بسیاری را دربر خواهد داشت.

زیر شاخه ها: